mei 142020
 

               11 SCHAAKTIPS VOOR IEDERE SCHAKER!

Hierbij enkele belangrijke tips voor schakers! In deze coronatijd gelden deze tips niet allemaal, maar als er straks weer “normaal” geschaakt kan worden, zijn ze zeker allemaal belangrijk.

 1. NEEM DE TIJD! Als je tegenstander een zet heeft gedaan, denk dan: “Waarom deed hij die zet?”en “Wat kan ik nu doen?” Denk zeker 20 seconden of langer na.
 2. WEES NIET BANG VOOR DE STERKTE VAN JE TEGENSTANDER! Ook al heeft hij een hogere rating!
 3. SPEEL ACTIEF! Val aan, laat al je stukken meedoen en zet je tegenstander voor problemen!
 4. DRAAI WARM VOOR EEN TOERNOOI OF PARTIJ! Speel van tevoren een partij of maak wat opgaven uit je werkboek. Veel kinderen verliezen hun eerste partij op een toernooi, omdat ze niet warm gedraaid zijn.
 5. GEEF NOOIT TE SNEL OP! Zelfs een klein kansje kan nog tot winst leiden.
 6. REKEN ALLES EEN PAAR KEER UIT! Wil je een goede zet doen, kijk dan alles een paar keer na. Zeker als je een stuk offert altijd en ik zeg altijd  een paar keer narekenen.
 7. BLIJF WAKKER EN SCHERP TIJDENS DE PARTIJ! Blijf in de partij en blijf je concentreren. Neem even een slok water, maar blijf op het bord kijken.
 8. DENK NIET TE SNEL, DAT JE GEWONNEN HEBT! Veel kinderen verliezen, omdat ze er al op rekenen, dat ze gaan winnen. Dan wordt het gevaarlijk en is er kans op blunders.
 9. LAAT JE NOOIT AFLEIDEN! Ook al is er geluid om je heen of staan er mensen bij je bord, blijf gefocust op het bord. Kramnik (ooit nummer 1 van de wereld) bijvoorbeeld doet zijn handen op zijn oren en blijft naar het bord kijken.
 10. BLIJF KALM! Moeilijk, vooral in tijdnood en bij moeilijke stellingen. Dat leer je vanzelf na veel partijen.
 11. VOOR EEN TOERNOOI “LICHT”ETEN EN WATER IS BELANGRIJK! Na een zware maaltijd werken je hersens minder. Drink water, dat is goed voor je hersens. Snoep niet, want veel suiker in je bloed geeft mindere concentratie.
 Posted by at 10:25 am

Sorry, the comment form is closed at this time.