mrt 192022
 

Onderstaand verslag werd gepubliceerd door de Noordelijke Schaakbond. Deze bond organiseert de zogenaamde Wintercompetitie voor jeugdteams. Aan deze team-battle doen sterke jeugdschaakverenigingen uit heel Nederland mee. Wij als Klim-Op doen sinds kort ook mee en niet zonder succes. Al twee keer eindigden we op de eerste plaats. Verslag hieronder gaat over de laatste overwinning. Op zaterdagavond 19 maart wordt de finale van dit kampioenschap gespeeld.

Klim-Op is pas vanaf ronde 10 mee gaan doen in dit Winterkampioenschap voor Jeugdteams, maar blijkt zich prima te kunnen meten met de sterkste teams. Gelijk bij hun eerste deelname grepen ze de winst. Daarna volgde een derde en een vierde plaats, maar afgelopen zaterdag was het opnieuw raak: een overtuigende zege voor het team uit Capelle aan den IJssel.

Team Klim OpKlim-Op scoorde flink wat prijzen bij de recente NK-kwalificatie in Rotterdam. Geen wonder dat deze spelers ook in het Winterkampioenschap hoge ogen gooien.


Niet alleen als team was er succes, voor het eerst was ook de individuele nummer 1 afkomstig van Klim-Op. Alan Bakija werd vorige week in Rotterdam gedeeld eerste bij de B-jeugd en gaat dus naar het NK-B. Ook online liet hij zien in blakende vorm te verkeren.

De start was wat moeizaam met een zogenaamde lange rokade (3 keer verlies op rij), maar toen was er geen houden meer aan en won Alan alle volgende 13 partijen. In meer dan de helft van de keren deed hij dat ook nog eens berserk. Dit houdt in dat je vrijwillig kiest voor een halvering van je speeltijd en afziet van je increment. In plaats van 5+3, heb je dus 2,5+0 speeltijd, terwijl je tegenstander gewoon met 5+3 speelt (tenzij die zelf óók berserk gaat). In het geval van winst met berserk, scoor je een extra punt.

Alan en ClovisTwee topscorers van Klim-Op: Alan Bakija (foto links Harry Gielen) en Clovis Kien


Achter Klim-Op vochten de kemphanen Kennemer Combinatie (Haarlem) en Schaakstad Apeldoorn als vanouds een gevecht uit op het het scherpst van de snede. In de Lichess-rangschikking hadden de Haarlemmers 2 puntjes meer, maar het grote Apeldoornse team scoorde net iets meer bonuspunten waardoor ze met een minimaal verschil van twee punten toch de 2e plaats konden opeisen. Ook in het klassement staat Schaakstad Apeldoorn nog steeds net voor Kennemer Combinatie. VAS uit Amsterdam werd dit keer vierde en blijft derde staan in het klassement

 Posted by at 8:44 am

Sorry, the comment form is closed at this time.